О друштву

БИОГРАФИЈА СРПСКОГ ПЈЕВАЧКОГ ДРУШТВА „ЈЕДИНСТВО” (1839) У КОТОРУ

Српско пјевачко друштво „Јединство” званично је основано 1839. године, мада је забиљежено да је група которских пјевача организовано испратила до вјечне куће Светог Петра Цетињског (у октобру 1830), односно да се дјеловало и десетак година прије званичне регистрације.

„Чланом Српског пјевачког друштва „Јединство“ може постати сваки поштени и родољубиви грађанин” (извод из првих Правила Друштва).

Слава Друштва је Свети Сава. Застава је српска тробојка, са знаком Друштва златне боје у средини – лик Светог Саве и текст „Српско пјевачко друштво ЈЕДИНСТВО у Котору 1839.”

Слоган Друштва је: „Пјесмом срцу – срцем роду !”

„Химну Српског пјевачког друштва „Јединства“ у Котору поводом прославе педесетогодишњега друштвенога опстанка 1889.” спјевао је прот. Јован Сундечић, а компоновао Дионисије Пл. Сарно Сан Ђорђо. Основни циљ Друштва је бављење културним и просвјетним радом, а нарочито црквеним, умјетничким и народним пјевањем и на тај начин чување и његовање традиција и националног јединства. Друштво располаже богатом нототеком.

Друштво је из патриотских разлога обустављало рад за вријеме свјетских ратова, а 1952. административном игром није му дозвољена пререгистрација. Иако је Друштво послије рата дјеловало као Мјешовити хор цркве Светог Николе (једини храм у Црној Гори у коме никада није престало богослужење), прави садржаји СПД „Јединство” враћају се тек на Цвијети 1994. реактивирањем рада и формалном регистрацијом. Друштво је обуставило рад и за вријеме НАТО агресије на нашу Отаџбину 1999, тако да није прослављена јубиларна 160-годишњица. 

Покровитељи прослава Друштва били су Њ. Вл. Краљ Александар (1929), Њ. Вл. Краљ Петар II (1940) и Његова Светост Патријарх српски  г. Павле (1994).

Друштво су одликовали: Краљ Александар Орденом Светог Саве V реда (1921) и Орденом Светог Саве III реда (1930), Краљ Петар II Орденом Светог Саве III реда (1940), Свети архијерејски сабор СПЦ Орденом Светог Саве II реда (1989), док су плакете дали Јужнословенски певачки савез (1939) и Прво београдско певачко друштво, као братско друштво, (1897. и 1927).

Од обнављања рада, поред редовног учешћа на богослужењима и концертима у Котору, Друштво је имало више успјешних турнеја у Земљи и иностранству, од којих су најупамћеније по Њемачкој (1999). и Аустрији и Мађарској (Сент Андреја) 2004. године.

Учествовали смо у новембру 1995. на прослави 150-годишњице Саборног храма у Београду и обишли фрушкогорске манастире („Српску свету гору“), гдје смо пјевали на Литургији у Манастиру Јазак. У октобру 2002. године пјевали смо на прослави 750-годишњице Манастира Морача.

На 16. Југословенским хорским свечаностима (ЈХС) у Нишу (1996) хор је награђен “за најбољу интерпретацију музике старог мајстора” (Orlando di Lasso: Super flumina Babylonis). На 17. ЈХС у Нишу (1998) хор је награђен „за аутентично извођење српске духовне музике према хиландарском запису, успешну интерпретацију дела из најстарије епохе српске духовне музике и негован хорски звук”, а на 18. ЈХС у Нишу (2000) „за најбољу интерпретацију музике старог мајстора” (Orlando di Lasso: Bonjur mon coeur). За наступ под називом „Богородицу и Мајку Свјетлости у пјесмама величајмо” на IV Међународном фестивалу камерних хорова у Крагујевцу (2001), хор је добио специјално признање, као и 2004. године за концерт под називом Херувимске пјесме у Српској цркви, а 2008. у Приједору на Међународном фестивалу „Златна вила“ награђени смо наградом за најбољу интерпретацију старог мајстора из области православне духовне музике.

.На Видовдан 2003.г. Друштво је у Београду учествовало на Првом сабору српских хорова дијаспоре и отаџбине, гдје је постало саоснивач и члан Савеза српских хорова. Културно-просветна заједница Србије додијелила је Друштву Изузетну Вукову награду за 2003. годину. Хор је био учесник Четрдесетих Мокрањчевих дана 2005. г. у Неготину. У септембру 2006. учествовао je на фестивалу ''Госпоински дани'' у Ваљеву. У оквиру прославе 170-годишњице Панчевачког српског црквеног певачког друштва, 2008. године, учествовали смо на фестивалу „Дани панчевачке музике“, те одржали концерте у Синагоги у Новом Саду.

О Новој години 2008. СПД «Јединство» је учествовало на сусрету младих хришћана Европе у Женеви (Швајцарска).

Јубиларна 2009. година била је испраћена низом манифестација и концерата широм Црне Горе и Србије, а у сјећању ће остати гостовања на Хидри (Грчка) и у Бечу у организацији Друштва српско-аустријског пријатељства. Централна прослава 170.годишњице одложена је за наредну годину, због смрти блаженопочившег Патријарха српског господина Павла.

Свечаном прославом 170-годишњицеДруштва, као и 200 година православног храма Св.Николе и 100 година Катедралног храма св.Николе у Котору отпочела је плодна 2010. година, која је испраћена турнејама Будимпешта-Праг-Братислава, те Сомбор и Београд, а у посебном сјећању ће остати посјете Дечанима и Пећи, као и Дубровнику и Пљевљима.

У 2011. години смо остварили смо врло запажену турнеју са концертима у Загребу, Бечу и Братислави. Посебно треба истаћи серијал од три концерта популарне музике, у организацији Генералног конзулата Републике Србије.

Годину 2012. су, поред редовних активности и концерата у Котору, Бо